Ideea construirii Fontana din Trevi i-a aparținut Papei Urban al VIII-lea, în 1629. Acesta i-a cerut arhitectului său preferat, Gian Lorenzo Bernini, să îi proiecteze o fântână monumentală. Bernini a început să lucreze la proiect, însă, după moartea papei, l-a abandonat.
Ideea a reapărut în 1732, când Papa Clement al XII-lea a decis să reia proiectul predecesorului său din scaunul pontifical. În urma unui concurs contestat, a fost desemnat un nou arhitect: Nicola Salvi. Acesta a ales locul: unde se întâlnesc trei vechi drumuri romane. Tot Nicola Salvi a recuperat o parte din schițele lui Gian Lorenzo Bernini, pe care le-a utilizat pentru a construi Fontana din Trevi.
Apa adusă pe apeductul Aqua Virgo
Materia primă pentru fântână a fost travertinul adus din apropiere de Tivoli. Apa din fântână era adusă cu ajutorul unui apeduct roman, construit în anul 19 d. Ch. O legendă spune că sursa de apă, situată la 13 kilometri de Roma, ar fi fost descoperită de o fecioară, de aceea numele apeductului este Aqua Virgo.
Cu tot cu traseul din oraș, apeductul are o lungime de 22 de kilometri și, la două milenii și un an de la inaugurare, este perfect funcțional.
Nicola Salvi a murit în 1751, fără să își vadă capodopera finalizată. Munca sa a fost continuată de Giuseppe Pannini. Fântâna a fost inaugurată în 22 mai 1762, de către Papa Clement al XIII-lea. Astfel, fântâna de la întretăierea celor trei drumuri a avut trei arhitecți și a fost patronată de trei papi.
Ce se întâmplă cu banii aruncați în Fontana di Trevi?
Există o legendă care spune că toți cei care aruncă în fântână, peste umăr, un bănuț, revin la Roma. Fântâna și această legendă apar în numeroase filme. De aceea, Fontana di Trevi a devenit unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Roma. Înainte de pandemie, în fiecare zi, cei care se ocupă de întreținerea fântânii scoteau din apă 3.000 de euro. În anul 2016, s-au strâns 1,4 milioane de euro. Acești bani sunt folosiți pentru a finanța diferite proiecte sociale în Roma.
Citește și alte Pagini de istorie AICI.
[…] Citește și altă Pagina de istorie AICI. […]